A led szalagok egyik különleges típusa az RGB LED chipekkel szerelt fénysor. Egy vezérlő segítségével az RGB szalag a 3 alapszínből (Red=piros, Green=zöld, Blue=kék) bármilyen színt ki tud keverni, így szabadon választhatunk, hogy lakásunk dekorációs világítása milyen színben tündököljön!

Előszeretettel alkalmazzák fürdőszobában és nappaliban, de hálószobában és konyhában sem ritka a színváltós fény! Hangulatvilágításra, partifénynek is alkalmas, mindemellett kirakatok és reklámeszközök figyelemfelhívó világítására is jó választás lehet!

Színváltós LED szalagok gipszkarton álmennyezetben

Számunkra azonban az RGB LED szalag lakáson belüli dekorációs funkciója érdekes, így ezen bejegyzésben is erre fogunk koncentrálni! Tudjuk, hogy a fényekkel szépen lehet díszíteni a belső teret, de hangulatosabbá is tehetjük a megfelelő fényerő alkalmazásával egy színes fénnyel pedig akár színterápiát is gyakorolhatunk! :)

Az egyik legnagyobb mennyiségben forgalmazott színváltoztathatós LED szalagunk a V-TAC gyártmányú, SKU 2120 gyártói cikkszámú, 5050 SMD szerelt RGB LED szalag, melyen méterenként 60 darab chip helyezkedik el annak érdekében, hogy lakásunkban dekorációs fényviszonyokat teremtsen.

VTAC RGB LED szalag 5050x60 SMD RGB LED

Gyártói elnevezése: V-TAC SKU 2120 LED Strip SMD5050 - 60 LEDs RGB Non-waterproof, megvásárolhatjuk a V-TAC LED szalag webáruházban is!

A színváltós VTAC LED szalag főbb jellemzői

Az 5050-60 SMD RGB LED szalag hordozófelülete flexibilis és öntapadós hátoldalú, mely megkönnyíti a fénycsík beszerelését, telepítését, rögzítését. 12 Voltos egyenfeszültség szükséges ennek a fénysornak az üzemeltetéséhez, melyet külön megvásárolandó tápegységen keresztül tudunk biztosítani (a tápegység méretezéséről korábbi cikkünkben is olvashatsz). Beltéri kivitel, bevonat nincs a nyákon, ez a típus tehát csak vízmentes körülmények között alkalmazható!

A nyákon elhelyezkedő LED-ek között vágási pontokat is találhatunk. A 12 voltos LED szalagnál 3 ledenként darabolható a led szalag, ez azt jelenti, hogy a SKU 2120 V-TAC LED csíkot 5 cm-ként vághatjuk el. Könnyen beszabhatjuk tehát szűk helyekre is, miután maga a szalag kiterjedése is csekély: csak 2 mm magas és 10 mm széles. A hossza 5 cm-ként szabadon változtatható, de legfeljebb 500 cm hosszú egységben érhető el.

Ennek az 5 méteres maximális hossznak műszaki vonatkozása van. Egy 5 méteres tekercs mindkét oldalán találunk betápvezetéket (ezen keresztül tudjuk a LED trafóra bekötni), mert ezt a típusú LED szalagot 5 méterenként két oldalról kell betáplálni. Ennek célja a fényerőingadozás elkerülése, mert amennyiben csak egy oldalról kötjük rá a feszültséget, felléphet az, hogy az 5 méteres tekercs elején még erősen világít a szalag, a bekötési ponttól távolabb azonban már halványabban világít a led csík, ami igencsak furán néz ki egy elkészült dekorációs világítás esetén.

LED szalag bekötés, párhuzamos betáplálás ábrázolása

Megfelelő kontroller megvásárlása esetén kényelmesen változtathatjuk az RGB LED szalag színét is. A legáltalánosabb funkciók között találjuk a színkeverés és a fényerő állítás lehetőségét, valamint néhány fényjátékprogram indítását - szinte bármelyik RGB LED vezérlőt választjuk, megvalósíthatjuk ezeket.
Dönthetünk távirányítós, fali, érintőfelületes és nyomógombos vezérlők mellett, tehát a választék bőséges - modern és hagyományosabb vevők is megtalálhatják számításukat!

Kicsit gyorsan szaladtunk át a fentieken, de LED szalag webáruházunk ügyfélszolgálata segít megválaszolni az esetlegesen felmerülő kérdéseket: info@anro.hu.

Referenciaképek a színváltós 5050-60 SMD RGB LED szalaghoz

5050-60 SMD RGB LED szalag nappaliban

A nappali közepén elhelyezett gipszkarton párkányba LED panelek vannak süllyesztve, ezek adják a fővilágítást. A párkányzat tetejére RGB LED csíkot fektettek, mely jelen pillanatban rózsaszín fénnyel világít. Ezt a fényszínt a kislányok is nagyon imádják, így gyerekszobában is használják!

5050-60 SMD RGB LED szalag díszlécben
A fiatal srác szobájában egy modern környezetet alakítottak ki. A 3D-s falpanelek mellett fotótapéta és hangulatfény díszíti a szobát. A polisztirol díszléc a mennyezet és oldalfal találkozási pontjába van felragasztva, melyben jól megfér a kis méretű V-TAC RGB LED csík.

5050-60 SMD RGB LED szalag reklámtáblán
A lángossütőt hirdető tábla többszörösen megkapó! Elsőként a végtelenített tükör illúziója kelti fel figyelmünket, másodsorban pedig a dekoratív világítást adó LED fénysor, amelynek a folyamatos színváltoztatása még inkább fenntartja az érdeklődést.



V-TAC 2120 RGB LED csík a hálószobában
A képen piros fényben világító színváltoztathatós LED szalag izgalmas eleme lehet az intimitást és romantikát biztosító hálónak. Gipszkartonra van felragasztva a led szalag, mely felfelé a plafon felé néz, fényét így vetíti a legszebben!

V-TAC 2120 RGB LED csík gyorsétteremben
A hamburgerezőnél sorban állva éjjel-nappal díszíti a pultot a színváltós fénycsík. Az étlapot pedig hidegfehér fényszalagba burkolva nézhetjük át a szembefalon!


V-TAC 2120 RGB LED csík szoláriumban
A mesterséges napfürdő sokak számára kikapcsolódást jelent, a szolárium tulajdonosa is igyekezett hát olyan környezetté varázsolni a szoli belsejét, amilyenben van lehetőség az ellazulásra. A gipszkarton álmennyezetbe beszerelt RGB LED szalagok megfelelően gondoskodnak a háttérvilágításról!

ANRO LED webáruház

Amennyiben a fenti irományok alapján sikerült kedvet kapni a színváltós LED világításokhoz, de mégis akadtak tisztázatlan kérdések a LED szalag felszerelésével-beüzemelésével kapcsolatban, bátran keressék fel webáruházunkat (www.anrodiszlec.hu) vagy ügyfélszolgálatunkat (info@anro.hu).