Kezdjük előlről, mi is az a LED szalag?

Sokan meglátják a LED szalagokat és máris eldöntik, hogy nekik kell ilyen! Akkor még nem is tudja a kedves érdeklődő, hogy hogyan is működik a dolog, miképpen kell beszerelni, hová-milyen erősségűt érdemes beépíteni a LED szalagból, hogy az megfelelő legyen, de egy biztos: NEKEM IS KELL LED SZALAG!

A LED szalag kis méretű világító fénysor, amelyet dekorációs világításra, konyhai pultvilágításra, általános helyiségvilágításra egyaránt használhatunk. Jellemzően 12 voltról működnek, kis részük azonban 24 voltos vagy 230 voltos, de a kereskedelmi forgalomban leginkább a 12 voltos típusok terjedtek el és az ANRO Épületdíszítés Kft is legnagyobbrészt ezeket forgalmazza!

A LED világításokat egyre szélesebb területen használják üzletekben, otthonokban, szépségstúdiókban, hotelekben, éttermekben, de már okmányirodákban és közintézményekben is találkozhattunk vele!

Rejtett világítás 12V LED szalagokkalRejtett világítás fehér LED szalaggal

A LED szalag és a LED trafó kapcsolata

Hogy közvetlenül a hálózati áramról működtethessük ezeket a ledes fényszalagokat, nekünk trafó kell, ami majd átalakítja a 230 voltot 12 volttá. Az sem mindegy, hogy milyen az a 12 volt, mert nekünk DC kell ebből is, azaz stabilizált 12 legyen. A led érzékeny mindenféle ingadozásra, a túláramot pedig barnulással jelzi, így a hosszú élettartam eléréséhez mindenképpen szükségünk lesz egy LED trafóra!

Mekkora tápegység kell a LED szalaghoz?

A tápegységek megadott teljesítménye névleges adat, így a biztonságos működtetés miatt azt javasoljuk, hogy legfeljebb 80%-ig terheljük a tápegységet. Ez a ráhagyás jótékonyan érinti a LED trafó élettartamára is!

  • Visszaszámolhatjuk, hogy adott tápegységre mennyi led szalagot köthetünk, pl. 60W névleges teljesítményű tápegységre legfeljebb 60W x 0.8 = 48 wattnyi led szalagot teszünk.
  • Másik lehetőség, hogy a meglévő szalag hosszát felszorozzuk a teljesítményével, majd 1.25-el, ezzel a biztonsági tartalékot is beleszámoljuk a szükséges méretbe, pl. 10 méter x 4.8 watt/méter = 60 watt névleges teljesítményű meghajtóra lesz szükség.

LED trafó 12V LED szalaghoz



LED tápegység - milyen egy LED trafó, melyiket válasszam?

12V LED adapter dugvillával: az egyik legkönnyebben felhasználható trafó a konnektorba dugható, dugvillával rendelkező adapter, amelynek 12 voltos oldalán egy szabványos csatlakozó ad lehetőséget a LED szalag betáplálására. Műanyag házban, fekete színben kapható, 15-72 watt névleges teljesítménnyel, csak beltéri felhasználásra alkalmasak!

LED adapter LED szalaghoz

LED trafó fém házban: beépített világításokhoz és hosszú világító egységekhez a perforált fém házban lévő trafókat vásárolják. Ezek bekötése a rajtuk lévő sorkapocs által történik, ezáltal villanyszerelő közreműködése szükséges a beszerelésnél. Névleges teljesítménye 15-400 watt közötti, ezáltal akár 200 méter hangulatvilágítást is készíthetünk, de még ez is csak por- és páramentes közegben használható.

LED trafó fém házban

LED trafó vízálló kivitelben: LED világítást is szoktak fürdőszobában, kültérben elhelyezni. A vízálló kivitelű trafók szigeteltek, ezáltal védve vannak a víztől és párától, csak néhány vezeték lóg ki belőlük, amelyen keresztül a bekötés elvégezhető. 20-100 watt közötti névleges teljesítményű típusokat lehet kapni, melyek kiszolgálják az általános igényeket.


Vízálló LED trafó

A LED szalaghoz szükséges tápegységek közül tehát többfélét is választhatunk, amelyek biztosítják a működtetéshez kellő 12 volt egyenáramot. Amennyiben a tápegység beépített szekrénybe, műanyag kötődobozba beépítve kerül elhelyezésre, legyünk figyelemmel a szellőzésre - a tápegység méretéhez képest kétszerakkora térben legyen elhelyezve, így biztosítva a működés közben képződött hő elvezetését!

Az ANRO Épületdíszítés Kft webáruházban vásárolva akár 2 munkanapon hozzájuthat a ledet működtető trafóhoz, legyen Ön akár építtető, akár kivitelező vagy villanyszerelő: LED trafók, adapterek, vízálló LED tápok