A LED világítás terjed és miután a LED lámpák ára is napról-napra csökken, egyre többen mernek belevágni az újításba! A normállámpa és a hagyományos izzó a múlt hagyatéka, melyet az energiatakarékos izzók hamarosan leváltanak!

Ahhoz azonban, hogy megszabaduljunk a régi fényforrástól és újat vásároljunk, tudnunk kell mit-mire cserélhetünk? Milyen égőt helyettesíthetünk egy LED izzóval? Milyen LED fényforrást vásároljunk a régi villanykörte helyére? Ezeket a kérdéseket azoktól az érdeklődőktől is gyakran halljuk, akik már ismerik ugyan a LED lámpákat és más energiatakarékos izzókat (mint például a kompakt fénycső), de még a gyakorlatban nemigen próbálkoztak velük.

Bal oldalon 53 Wattos halogén izzó - jobbra 12 Wattos LED lámpa. Jól kiváltotta a LED a halogént!

A Delux halogén lámpa 53 Wattot fogyaszt, habár a gyártó eleve a 75 Wattos hagyományos izzók helyére felelteti meg. Vevőnk egy melléképületben váltotta le a hajólámpába szerelt halogén izzót egy 12 Wattos VTAC opál burás LED lámpára. A csere sikerrel járt, mindenki nagy megelégedésére! :)

Ha betér az üzletbe egy vásárló, aki LED égőt szeretne vásárolni, elsőként megkérdezzük, hogy meglévő világítást szeretne korszerűsíteni vagy esetleg új kialakításról van szó?

Ha meglévő világítást cserélne le, akkor általában megkérdezzük, jelenleg milyen teljesítményű villanykörte van a lámpában és hogy mennyire elégedett vele? Ha megfelelőnek találja a jelenlegi fényt, akkor egy körülbelül azonos fényáramot nyújtó LED lámpát ajánlunk neki; ha kevésbé elégedett, akkor erősebb fényűt :) Nem bonyolult ez :) Bár még továbbra sem tudjuk, hogyan váltjuk át a LED lámpa világítási képességét egy hagyományos izzóéra. De lassan a testtel, hamarosan mindent elárulunk :)

Ha újonnan épít ki LED világítást egy szobában, akkor általában azt mondjuk, hogy spot világítás esetén négyzetméterenként 2-3 Wattnyi LED világítással számoljon. Ez azt jelenti, hogy egy 3x4m-es 12 négyzetméteres szobába 24-36 Wattnyi led spot javasolt. 3 Wattos lámpából ez 8-12 darabot jelent, költségben bruttó 2800-4000 Ft kisker ár.

Vtac 3 Wattos LED spotlámpák. 3 Watt LED = 25 Watt hagyományos égő.

Philips Classic LED lámpa. 6 Watt LED = 60 Watt hagyományos izzó.


A LED lámpáknál 10 a váltószám, azaz 1 Watt LED fény 10 Wattos hagyományos izzó fényének felelt meg, tehát az 5 Wattos LED lámpa legfeljebb egy 50 Wattos hagyományos izzó helyettesítésére alkalmas.

Hogy mekkora izzónak felel meg egy LED lámpa, azt több tényező is meghatározhatja (a fogyasztáson túl például a sugárzási szög, bura kivitel), de egyre több gyártó feltünteti a dobozon a kiváltott fényforrás teljesítményét - legtöbbet ez segít a laikusoknak is. Mindemelett legfontosabb a feltüntetett lumen érték, amely értéket hagyományos izzónál is megtalálunk és LED fényforrásnál is - ezek összehasonlításából kikövetkeztethetjük, hogy vajon alkalmas lesz-e egyik a másik helyére?

Bajonettzáras Optonica LED izzó, opál előlappal. 5 Watt LED = 40 Watt hagyományos égő.

Nézzük meg a LED lámpa dobozát, hátha a gyártó is feltüntette, hogy mekkora hagyományos izzónak felel meg a konkrét lámpa!

Általános váltószámként 5-10 közötti szorzót egyaránt találunk, de nagyjából kezd a gyártók álláspontja is megegyezni.
 - a 3 Wattos GU10 VTAC LED spotlámpákon az van, hogy 25 Wattos égőnek felel meg.
 - a 3 Wattos Kanlux GU10 ledes spotok 26 Wattos égőnek felelnek meg.
 - az 5 Wattos Philips 230 Voltos spotlámpán az van feltüntetve, hogy 50 Wattos hagyományos izzó kiváltására alkalmas.
 - a szintén 5 Wattos Inesa márkájú GU10 led spoton szintén 50 Watt megfelelőség olvasható.
 - még egy márkából forgalmazunk 5 Wattos ledet, az Optonica bajonettzáras spot kivitellel egy 40 Wattos hagyományos izzó kiváltását javasolják.

Kanlux LED spot égő. 3 Watt LED = 26 Watt hagyományos fényforrás.

Inesa LED GU10 spot. 5 Watt LED = 50 Watt hagyományos égő.

Ugyanakkor a körte alakú, E27 foglalatú fényforrásból igen sokfélét gyártanak,

melyek közül több dekorációs világításhoz is alkalmas - ezáltal lehet, hogy többet fogyaszt, de a különleges burakialakítás miatt (pl. opál vagy borostyán bevonat) kevesebb fényt nyerhetünk vele.
 - Kanlux G120 gömb izzó opál burával: 11 Watt LED = 77 Watt hagyományos fényforrás
 - Kanlux Apple LED borostyán burával: 10 Watt LED = 60 Watt hagyományos izzó
 - VTAC opál burás LED körte: 7 Watt LED = 40 Watt hagyományos izzó
 - Inesa opál burás LED körte lámpa: 13 Watt LED = 75 Watt hagyományos izzó
 - VTAC borostyán burás Vintage Filament LED lámpa: 8 Watt LED = 60 Watt hagyományos izzó
 - Inesa Filament lámpa átlátszó burával: 8 Watt LED = 75 Watt hagyományos izzó
 - Philips Filament lámpa átlátszó burával: 6 Watt LED = 60 Watt hagyományos izzó

V-TAC átlátszó filament LED körte. 10 Watt LED = 75 Watt hagyományos fény.

A fentiek alapján gyártónként is változik, de általában ha egy LED lámpa Wattban megadott teljesítményét megszorozzuk 7-tel, akkor kapunk egy közelítő értéket, hogy mely Wattitású hagyományos izzót válthat ki. Érdekességként elmondanám, hogy kompakt fénycsöveknél (mint az energiatakarékos izzók másik kedvelt típusa) a váltószám 5, azaz egy 11 Wattos kompakt fénycsővel egy 55 Wattos hagyományos izzót válthatunk ki.

Mindenesetre az ANRO LED lámpa webáruházban megnézheti, hogy melyik LED lámpa milyen hagyományos izzó helyére szerelhető be! :)

Kanlux G120 LED lámpa. 14 Watt LED = 77 Watt hagyományos izzó.

Mi van, ha a lámpán feltüntetett fényáramból indulunk ki?

Egyébiránt a LED forgalmazók, LED lámpa webáruházak, villanyszerelők, belsőépítészek leginkább azt javasolják, hogy a feltüntetett lumen értékből induljunk ki - ez még egyszerűbb, hiszen nem kell végzett matematikusnak lennünk, hogy két számot összevessünk :)

Ehhez viszont megintcsak tudnunk kell, hogy pl. anno a 100 Wattos hagyományos izzó akár 1200 lumen fényárammal is megörvendeztetett minket, ilyen lumen értékkel bíró LED lámpa lehet például a 13-15 Wattos erősségű.


Ha tehát a lecserélni kívánt villanykörtét vagy annak dobozát már kidobtuk, nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni a pontos lumen értéket - ekkor tehát egy közelítő megoldással a wattból célszerű kiindulni és akkor visszakanyarodtunk ahhoz, hogy nézzük meg a gyári dobozt :D

VTAC vintage filament. 8 Watt LED = 60 Watt hagyományos izzó

Ha még ezek után sem tiszta, hogyan vegyünk új LED lámpát a régi izzó helyére?

Aki nem tudta követni a gyorstalpalónak is beillő útmutatást, de szeretne LED lámpát vásárolni, az látogasson el az ANRO webáruházba, ahol a termékek adatlapján látható a kiváltandó fényforrás Watt erőssége is, valamint a nagyítható fotókon is ellenőrizhető, hogy adott LED izzó melyik nem energiatakarékos fényforrással ér fel! 


Bármilyen LED világítással kapcsolatos kérdésben állunk rendelkezésre, legyen szó beltéri világítás kialakításáról, régi lámpatestben vagy csillárban a meglévő izzók kiváltásáról, új telepítésről vagy csak minimális felújításról: ANRO Ügyfélszolgálat.



Egy apró észrevétel: A magyar nyelvben a "mekkora" inkább fizikai méretre utal, azonban mi természetesen a "milyen teljesítményű", "milyen erősségű" kifejezésre gondoltunk. Szóval a cikk címe az is lehetne, hogy milyen teljesítményű, hány wattos hagyományos izzónak felel meg egy led lámpa :)