Napjainkban a hangulatvilágítások egyik fontos eszköze a LED fénycsík, amelyet családi lakásokban, irodákban egyaránt alkalmaznak. Mennyezetbe szerelve, bútorra, ágykeretre, asztalra ragasztva, stb. változatos helyen tűnhet fel.

A legtöbb típusú LED szalag fényereje szabályozható, ez azt jelenti, hogy igényünk szerint állíthatjuk be a LED szalag fényének erősségét egy bizonyos tartományban. Erre a hétköznapokban is szükség van, hiszen nem minden napszakban, minden tevékenység mellett vágyik az ember ugyanarra a fényerőre - nem mellékesen a hangulatvilágítás szolgálja jó hangulatunkat :)

Nappali melegfehér LED hangulatfénnyel

Beszéljünk most a 12 Volt egyenáramról működő LED fényszalagokról, hiszen leginkább ezek kaphatóak a kereskedelmi forgalomban, barkácsüzletekben, villanyszerelési boltokban, LED webáruházakban is.

A szín tekintetében bármilyen előfordulhat, a fehérből egyenesen 3-félét is találhatunk a boltok polcain (hideg-, meleg-, természetes fehér led szalag), emellett kapható zöld, kék, piros, sárga egyszínű változatban is. Az ANRO LED szalag webáruházban jelenleg 80-féle LED szalag közül lehet válogatni, ezek mindegyikének állíthatjuk a fényerejét - ha van hozzá megfelelő eszközünk!

Konyha álmennyezeti LED világításokkal, hidegfehér 3528x60 SMD LED szalaggal

LED szalag fényerő változtatása az életben

Tegyük fel, hogy van egy led világításunk, mondjuk egy álmennyezeten, gipszkartonra fektetve. Alapesetben a tápegységre való rákötés és beüzemelést követően a LED szalag teljes fényerővel világít. Ez eddig egyértelmű.

Egyes esetekben azonban jól esik a fényt leszabályozni. Általában ajánlják, hogy tévézéskor a szem kímélése végett használjunk valami háttérfényt. Ha a LED szalag mellett döntünk, a maximum fényerő talán még zavaró is lehet. Ezért ha nézünk egy filmet a tévében (vagy házimozin), akkor jó lenne lecsökkenteni a háttérfény erejét, így sokkal kellemesebb lesz a látvány! Ilyenkor csak benyomjuk a dimmeren a lefelé gombot és máris kisebb lett a fény!

Ha viszont meguntuk a filmnézést és újra csak bóklászunk a lakásban, vagy elfogyasztanánk egy pohár italt, de nem teljes sötétségben és nem leszabályozott fény mellett hanem full fényerőn, akkor újabb gombnyomás a fel gombra és ismét a szalag teljes fényében élvezhetjük az életet :)
Alu profilba épített LED dimmer - alacsony fényerővel.

Alu profilba épített LED dimmer - teljes fényerővel világít a szalag.

A fenti képeken egy 2000 Ft-os dimmer (DT04 alusínbe beépíthető vezérlő) által megvalósítható fényerőváltoztatás látható, természetesen a képek között még vannak árnyalatnyi fényerő-eltérések, de a lényeg ezen is látható - legtöbbször fokozat nélkül szabályozhatjuk a LED szalagot fényét, de ez a LED vezérlőtől is függ!

LED dimmer, mint a LED szalag fényerejének szabályozója

A LED vezérlők azon típusát, amely a LED szalag fényerejének változtatásához szükséges LED dimmernek nevezik. A szó az angolból ered és körülbelül tompítást jelent, azaz elsősorban a fényerőcsökkentésre utal (nyilván a csökkentés után azonban növelés funkcióval nyerhetjük vissza a teljes fényt).

Dimmerből létezik olcsó és drága, jó minőségű és gagyi, jól használható és kevésbé praktikus, szép és csúnya is, érintős, gombos, fali tekerős - szóval nem kicsi a választék, de mindegyikből lehet találni az ANRO Webáruházban! :)

A modern fali dimmer: DM01 érintős vezérlő 96 Wattnyi LED-hez

A modern fali dimmer: DM01 érintős vezérlő 96 Wattnyi LED-hez.

A beépíthető dimmer elektronika: DT04 alu profilba szerelhető vezérlő

A beépíthető dimmer elektronika: DT04 alu profilba szerelhető vezérlő.

Nagyon hasznos eszköz, amely főleg konyhai világításoknál és polcvilágításoknál keresett, kis mérete, egyszerű használata révén.

A vevők kedvence: kis fekete, rádiós kulcstartós dimmer

A vevők kedvence: kis fekete, kulcstartós dimmer, rádiófrekvenciás elven működő.

Többfunkciós dimmer: fali egység és távirányító útján is vezérel

Többfunkciós dimmer: fali egység és távirányító útján is vezérel.

Ha nincs meg a távirányító, akkor ott van a falon a fixen felszerelt tekerőgomb, és azzal is tompíthatjuk a szalag fényét.

A modern távirányítós dimmer: érintőfelületes Touch fényerőszabályzó

A modern távirányítós dimmer: érintőfelületes Touch fényerőszabályzó.

Érintésérzékeny felületű, akárcsak a modern okostelefonok. A villanykörte szimbólummal ellátott felületre tapintva lejjebb vehetjük a fényerőt, vagy fentebb állíthatjuk, ahogy óhatjuk :)

Az old school: klasszikus potméteres fali dimmer.

Az old school: klasszikus potméteres fali dimmer.

Tekerésre csökkenthetjük vagy növelhetjük a szalag fényerejét, ezt a legidősebbek is kényelmesen használhatják, hiszen az egyetlen gomb olyan, akár a régi magnón vagy rádión a hangerőállító.

A LED dimmerek teljesítménye

Ha van már LED világításod/LED szalagod és szeretnél a rendszerbe telepíteni fényerőszabályozót is, akkor meg kell tudnod, hogy milyen teljesítményű a LED világításod, ehhez igazítva kell vezérlőt is választani.

Jó tudni, hogy a LED vezérlők feltüntetett teljesítménye 100%-ban kiterhelhető, azaz egy 96 Wattos dimmerre 96 Wattnyi LED szalagot köthetünk - ez tulajdonképpen a 120 ledes 3528 SMD LED szalagból 10 métert jelent (ha a szalag 9.6 Wattot fogyaszt méterenként :)).

Csak azért említettem meg, mert a LED trafókat a feltüntetett névleges teljesítmény 80%-ig érdemes terhelni, de a LED vezérlőknél nincs ez, itt a teljesítmény teljes mértékben kihasználható!

Nappali fotótapétával és rejtett világítással

Ha pedig megjött a kedved a LED szalag fényerejének változtatásához, legyen szó növelésről vagy csökkentésről, illetve néhány vezérlő még olyan plusz funkciókra is képes, mint pl. villogtatás (vigyázat, ettől kb. 2 perc alatt be lehet fordulni :D), akkor bátran látogass el az ANRO Webáruházba: LED dimmerek színes és fehér LED szalaghoz.

A fenti ANRO webáruházban LED fényerőszabályozók hatalmas választékát találod, ráadásul raktáron is van és csak bruttó 990 Ft a házhoz szállítás díj! Egyébként kérj segítséget bátran a cégtől, igyekeznek megoldást találni a problémákra - és ha nem, azt is közlik :)